Vol a vela

El Vol a Vela és una disciplina esportiva que es practica en avions que es mantenen enlaire mitjançant l’aprofitament de les diverses corrents ascendents d’aire i sense l’ús de cap mitjà de propulsió. Aquests avions són coneguts comunament com a velers o planadors.
Aquests corrents ascendents  són de tres tipus:
– Les tèrmiques, provocades pel calentament de l’aire d’enterra per part del Sol que fa que aquest aire calent pugi com un globus. Un exemple és quan veiem ocells (com ara xoriguers, voltors o milanes) volant de forma circular sense batre les ales.
– Els corrents de ladera, que es produeixen quan el vent impacta de forma perpendicular contra un obstacle i es veu obligat a desviar-se. El vol de les gavines davant les muntanyes de Montjuïc n’és un exemple clar.
– Els corrents d’ona, que es produeixen de forma semblant a les anteriors i permeten vols a una gran alçada. Els niguls lenticulars són el més clar indicatiu de la seva presència.

Els mitjans a través dels quals s’enlaira un veler habitualment són de tres tipus:

– Mitjançant el remolc d’un avió de motor
– Un cable enganxat a un torn (amb motor elèctric o d’explosió)
– O un motor (elèctric, d’explosió o turbina) que pugui dur el mateix veler i que s’aplega un cop s’ha arriba a l’altura desitjada. Aquests es diuen motovelers, turbo o FES (sigles de Front Engine Sustainer).

Com puc iniciar-me en aquest esport?

Pots fer una de les següents dues activitats:
– Fent un vol de divulgació
– Fent el curset de vol a vela

I on puc fer-ho?

Actualment ho pots fer en aquests dos llocs de Catalunya:
Centre de Vol a Vela de la Cerdanya
Telf.: 661232703
Com arribar:
https://goo.gl/maps/Bh9bYH8UcQQ2

Aeroclub Igualada-Òdena
Telf.: 650368302
Web:
https://volavela.com/
Com arribar:
https://goo.gl/maps/WDJrBKjNZGu

A més a més de llogar un veler, l’opció de comprar un veler (o de compartir-lo entre 2 o 3 pilots) no és gens cara: des de 5.000 € podràs trobar un veler amb el qual volar hores i hores.
Si bé hi poden haver diferències en determinats aspectes, les diverses castes de competició consisteixen a fer un recorregut predeterminat (o tasca) com més aviat millor però sense aterrar (als aterratges en un lloc diferent del d’enlairament els anomenem “fores de camp”, “aux vaches” en francès o “outlandings” en anglès).

Catalunya fou un dels llocs pioners del vol a vela a l’estat espanyol juntament amb Osca, ja que en els anys previs a la Guerra Civil ja es volava de forma continuada.
Així mateix a Catalunya s’han disputat diverses competicions nacionals i internacionals, incloent-hi una final mundial l´any 2019 a l’aeròdrom de La Cerdanya: http://sgp.aero/finals2019.aspx?contestID=31844

CANCEL.LAT- Sessió Informativa Espais Aeris

CANCEL.LAT- Sessió Informativa Espais Aeris

LLoc: Igualada - Hotel Amèrica Dia: 14 març  Hora: 10:30 h Amb la col.laboració de: Aeroports de Catalunya i ENAIRE División ATS DRNA Este Informació a tractar – ENAIRE Clasificación del espacio aéreo  TMA de Barcelona  Carta Visual (VAC) de LESU...

ES POSPOSA -Convocatória Examen Alumne Avançat Parapent

ES POSPOSA -Convocatória Examen Alumne Avançat Parapent

Dissabte 21 de març del 2020 a les 09:00h. Lloc: Camp aterratge Escola Apa Volem (Camí Vell de Cardona, 08610 Avià, Barcelona) Enlairament: 1a Maria Aterratge: Camp Escola Apa Volem Examinadors: Francisco Guerra i Lluis Rico Dates de reserva: diumenge 22 de març.

Eleccions RFAE 2020

Eleccions RFAE 2020

S'ha iniciat el procés electoral per les eleccions de la Real Federació Aèria Espanyola. S'informa a tots els esporistes, jutges, tècnics amb llicència nacional en vigor, als representants del Clubs i entitats que formen part de la RFAE que podeu sol.licitar les claus...

Regulació de l’enlairament d’Organyà

Regulació de l’enlairament d’Organyà

En data 26 de febrer, la Federació Aèria Catalana va tenir coneixement per mitjans no oficials que en data 17 de febrer es va realitzar sessió del plé de l'Ajuntament d'Organyà en la qual es va aprovar el Reglament de funcionament de la nova zona d'enlairament de...

Butlletins de la Federació

Butlletins de la Federació

Vols rebre els butlletins de la Federació? vols estar assabentat dels darrers comunicats, convocatòries i informació més rellevant? Inscriu-te al butlletí que més t'interessi. Inscriu-te