QUÈ ÉS EL PARAPENT?
El Parapent és la evolució d’un paracaigudes quadrat dirigible que pot ser enlairat des d’una vessant o pendent aprofitant les corrents ascendents,les quals poden ser de caràcter dinàmic, tèrmic o termodinàmic al seu desplaçament, pot ser transportat, enlairat y aterrat a peu o amb rodes, fent servir la energia del propi pilot. També pot ser ajudat a enlairar-se per mecanismes auxiliars com un torno rebobinador/ desbobinador, deixant oberta la possibilitat als mecanismes que faciliten l’enlairament a discapacitats.

La paraula Parapent neix per simplificació de l’expressió francesa “Parachutisme de pente”, que significa “Paracaigudisme de pendent”, de la qual pren les dos primeres síl·labes (PARA) i la darrera paraula (PENTE). Aquest nom correspon als inicis del parapent, quan s’enlairaven amb paracaigudes dirigibles a les pendents d’alta muntanya per fer vols de descens.

 

ℹ la classificació d’aeronaus de la FAI, el parapent, figura enquadrat com aeronau de Classe O, Classe III.

 

HISTÒRIA DEL PARAPENT

El parapent és l’activitat esportiva que està relacionada amb el paracaigudisme del qual va sorgir. La necessitat d’entrenar en paracaigudisme de precisió amb paracaigudes quadrats, sense la necessitat obligatòria d’utilitzar avions de llançament, va desenvolupar dos nous sistemes de remonte, un mecànic i un altre físic.

El torn va ser el sistema mecànic i la vessant amb pendent, el sistema físic. Els primers planejadors sense estructura rígida primària d’enlairament a peu, fets servir per enlairar-se des d’una vessant amb pendent encarada al vent predominant per fer vols de descens, van ser paracaigudes quadrats de precisió.

p

Amb el pas del temps els paracaigudes de precisió van esser modificats aerodinàmicament per millorar el seu rendiment i per tant el seu planeig, amb això es va augmentar el temps en vol, obligant per aquest motiu a millorar l’ancoratge del pilot, naixent d’aquesta forma la cadira de pilotatge, la qual posteriorment se l’afegiria proteccions de seguretat.