Paramotor

Disciplina

QUÉ ÉS EL PARAMOTOR?

El paramotor (també conegut com parapent motoritzat o PPG) va néixer a l’incorporar a una vela de parapent un motor. Aquesta fusió permet al pilot enlairar-se des d’un terreny pla i ascendir amb l’impuls de l’hèlix del motor, i no és necessari aprofitar les condicions que ens proporciona un terreny elevat com en el parapent.

Els paramotors moderns són capaços d’aconseguir velocitats de fins a 75 km/h i poden volar durant diverses hores amb un dipòsit de combustible estàndard. Depenent del model i de la quantitat de combustible transportat, el pes d’un paramotor ronda els 30 kg.

Esportivament, l’actual rècord mundial de distància de la FAI és de 1.105 km.

 

El pilot, assegut en un arnès còmode i de disseny ergonòmic, controla l’alçada mitjançant el motor amb un accelerador de mà, mentre que la direcció és possible canviar-la amb els frens que modifiquen el perfil de la vela.

S’estima que hi ha 30.000 pilots de paramotor a tot el món. El curs d’aprenentatge sol durar entre 8 i 10 dies i hi ha una àmplia xarxa d’escoles i clubs per a proporcionar els coneixements i experiència i poder evolucionar en aquest esport.

Juntament amb el fàcil transport del motor i la vela, els paramotors representen una via accessible i de baix cost per accedir al món de l’aviació.

El paramotor ha evolucionat donant lloc a l’aparició d’una nova variant, el paratrike. En aquesta disciplina s’incorpora al paramotor un carret de tres o quatre rodes que fa més còmode els enlairaments i aterratges.

Tant al paramotor com al paratrike és possible, mitjançant una habilitació, el transport d’un passatger.