Drons

(Aeromodelisme)
QUÈ SÓN ELS DRONS?

Els drons o UAS (Sistemes Aeris No Tripulats) són aeronaus que volen sense tripulació a bord, és a dir, són pilotades de manera remota.

Amb aquesta definició, UAS engloba a una gran quantitat d’aeronaus diferents, incloent els aeromodels. Els drons poden tenir diferents sensors i assistències per al seu vol.

A nivell esportiu, les competicions de carreres de drons (F9U) i acrobàcies tenen molta importància a nivell nacional i internacional amb premis fins 250.000€

QUINS SÓN ELS REQUISITS PER A PILOTAR UN DRON?

Els requisits per pilotar un dron s’estableixen en la Normativa Europea de UAS. Pots consultar la informació relacionada sobre la normativa aqui.

Els requisits generals per a l’ús particular de drons són:

  • Registrar-se com a operador de UAS en l’Agència Estatal de Seguretat Aèria (AESA).
  • Complir els requisits de vol segons les categories definides en la normativa.
  • Complir amb els requisits de formació dels pilots a distància.
  • Los ussuaris que volin dins del marc de un club d’aeromodelisme hauran de fer-lo en els llocs habilitats.
QUINS TIPUS DE DRONS HI HA?

Hi ha una gran varietat de models de drons, els més habituals són:

Drons de Gravació: Es tracta del tipus més genèric i   popularment conegut. Drons amb poca maniobrabilitat pensats exclusivament per a la captació d’imatges i dades aèries. Tot i que en general s’han tractat de drons amb sistemes de vídeo enviats a monitors o mòbils, cada vegada més es troben més opcions per pilotar-se en primera persona.

Drons de curses: Tot i ser una disciplina de l’aeromodelisme relativament nova, ha experimentat un canvi vertiginós quant a la tecnologia. Cal dir que aquests drons són de construcció pròpia, poden agafar velocitats de 180 km/h i acceleren de 0 a 200 km/h en menys d’1 segon. Estan pilotats en FPV (First Person View)

TinyWhoops: La família de menor mida. Drons d’entre 65 i 85 mm protegits amb ductes, pilotats en primera persona, de molt baix pes, i molt maniobrables. Un bon Whoop per fer curses s’estima que sigui un 65 mm de bateries 1s amb motors per sobre dels 19000KV i per sota dels 25 g sense bateria.

QUÈ ÉS EL FPV?

L’acrònim FPV, respon a les sigles en anglès First Person View (Vista en Primera Persona).
Això extrapolat al món dels drons de curses, és quan el pilot porta unes ulleres que li permeten veure el mateix que l’aeronau, tal com si estigués pilotant dins d’aquesta.

Tota una sensació d’immersió.

El fenomen del FPV és relativament nou, els inicis van tenir lloc als anys 2013-2014 als EEUU i FRANÇA, i ràpidament es va estendre arreu del món.

p

Si t’interesa saber més sobre la disciplina de drons de carreres (F9U Drons) fes clic al botó:

F9U Drons