El passat diumenge 18, els catalans Àlex Pujol (Viladecans, 32) i Xavier Arellano (Tiana, 40) del Club Paramotor Barcelona van aventurar-se en la que ha estat una de les majors proeses de la ruta cantàbric-mediterrània, entronitzada entre els recorreguts de cross més llargs registrats a Espanya: volar els 440km que separen Zumaia de Cubelles en un temps rècord de 7 hores i 11 minuts.

Sortida des de Zumaia

Amb anys d’experiència al darrere i un total de 23L de combustible (13 al tanc principal i 10 més a la bossa auxiliar del pit), els pilots s’enlairen des de la costa guipuscoana de Zumaia acompanyats dels primers raigs de sol, al voltant de les 8:30h, tot encarant-se al vent catabàtic que descendia de les muntanyes a 15km/h.

Seguidament, posen rumb cap a la vila d’Uztarroze, creuant un paradís de boscos tenyits de tardor i llogarets bucòlics al peu de les Muntanyes Basques, vistes de somni que ambdós qualifiquen com “el millor moment del viatge”. Aquest primer tram de 180km l’efectuen navegant a trimm neutre, conservant motor i a una velocitat mitjana d’uns 62 km/h aproximadament, vent de cua.

Primera parada a Morillo de Galligo

Passant pels Mallos de Riglos de la Foia d’Osca, l’Àlex se situa als 103km/h, volant a trimm solt i accelerant pocs minuts abans d’aterrar a Morillo de Galligo, on tenien pensat realitzar el primer proveïment. Deu minuts avançats a la furgoneta d’assistència, els pilots arriben al municipi i preparen veles i motors per enlairar-se de nou. Aquest cop, cap al camp de l’escola de paramotor Volager (Lleida).

Segona parada a l’Escola Volager

Aquesta etapa es fa més dura, amb hores de fred, zones de vent i molt de moviment tèrmic, però res els impedeix arribar al seu destí. Després de 170km aterren al camp de Volager, sobre les 15h de la tarda. Allà descansen i omplen el dipòsit principal afegint 3L al tanc, tot i que ja tenien prou combustible per finalitzar la ruta.

Arribada a Cubelles

Direcció a la meta, l’Àlex i en Xavier es troben amb unes condicions tèrmiques més complicades, però assequibles com per a seguir endavant. Havent respectat les diferents zones CTR dins les seves possibilitats en aquest recorregut de llarga distància, per fi, a les 17:15h toquen terra litoral a Cubelles. A la platja els espera una rebuda emocionant: l’Armand Rubiella, president del Club Paramotor Barcelona, i un elenc de socis entusiasmats els donen la benvinguda.

Ambdós, l’Àlex i en Xavier, expressen vehement el seu agraïment especial a l’Armand Rubiella i tots els companys del club que han seguit amb passió aquesta aventura.

Especificacions i dades tècniques

  • Veles

Alex: Ozone Speedster 3, talla 20

Xavi: Ozone Sirocco 2, talla 19

  • Motors

Alex: Vittorazi moster185plus, muntat a un xassís de PAP

Xavi: POLINI Thor 130, muntat a un xassís de PAP

  • Sistemes de navegació

Alex: Garmin Fenix 6X

Xavi: Garmin Fenix 3